Tapae și Adamclisi: istoria despre care nu se știe mai nimic, dar se știe că așa a fost.

 O iarnă lungă, chiar ce-a mai lungă din toată istoria bătăliilor antice putem spune, o iarnă despre care nimeni nu a scris și nu se știe mai nimic. Dar istoricii români știu că așa a fost, că vrei nu vrei pe romani îi credem pe cuvânt. Oh nu, scuzați, despre aceste bătălii a scris Traian în persoana, că dacii nu știau să scrie, dar vedeți voi, a pierdut jurnalul de război, deci că scria sau nu scria noi nu putem ști ,dar știm cu siguranță că  scrisuri despre Tapae și Adamclisi nu există. 
Fotografia de mai sus, reprezintă bătălia de la Adamclisi. Dacă observați fotografia vedeți că dacii sunt cu pieptul gol și romanii cu armaturã. Dar bătălia de la Adamclisi a fost în iarnă, deci este un desen care nu este realistic (mici manipulãri ale istoriei, istoria nu ar trebui să fie artă și imaginație) pentru că dacii erau oameni din munți și aveau caciuli, cojoace din piele de miel/oaie și opinci potrivite pentru zăpadă, gheață și frig. 
Romani erau în sandale, sau încălțăminte din piele, și în armaturã. Deci este cam mai sigur că nu puteau să traverseze cam toată România și să facă ocol prin Bulgaria să ajungă în Dobrogea fără să rămână congelați prin troiene. Pentru că se descrie o iarnă cu Dunărea înghețată, deci vă imaginați troienele cât erau de mari, mai ales că nu era lumea de acum că să spunem că era bătătorită zăpadă.

Dar hai să continuăm povestea...

Traian venind poate din Singidunum sau Viminacium  continuând spre Tibiscum (Timișoara) sau poate plecând din Drobeta în Moesia (deci de unde venea?), nu este sigur ce traseu a urmat în 101, a ajuns la Porțile de Fier.
Aici Traian a construit un drum militar care trecea pe marginea munților ( in cât timp? Cât de lung? până unde? până în care zonă?), pe malul drept al Porților de Fier, în apropiere de Oțelul Roșu, pentru a ajunge rapid într-o zonă mai plată, evitând ambuscadele în aceste chei.
Nu este scris absolut nimic despre ce, când și cum a fost bătălia, dar am ajuns deja la iarnă, cu o victorie a romanilor.
Deci , în iarnă din 101-102 după ce i-a învins pe daci la Tapae ( când și cum a ajuns? câți luptători romani? și câți daci? cât a durat bătălia? câte pierderi? un alt mister... ) 

Traian și-a tabãrat armata pentru iarnă, știind că atacarea acestei linii defensive în timpul iernii era riscantă.
Decebal a decis să se baricadeze în munții Orăștiei, in spatele complexului de cetăți pentru a pregăti apărarea capitalei Sarmizegetusa Regia.

Regele dacilor( dar nu era în munți ca să pregătească apărarea Sarmizegetusei?) profitând de faptul că Traian părăsește teatrul de război pentru a se întoarce în Italia (dar nu era rămas la Tapae să aștepte primăvara?), hotărăște să ceară ajutor Sarmaților, Roxolanilor și Bastarnilor pentru a ataca Moesia de Jos - Bulgaria. ( Și acum imaginațivã in iarnă, să mergi pe cal până la Bastarni, o plimbare și pe la Sarmați, după aceea la Roxolani, și oricum să vorbești cu Regii, să pui la cale un plan, să nu ceri ajutor pentru apărarea cetăților tale, văzând că bătălia la Tapae era pierdută, dar să ceri o alianță să ataci imperiul, și Bastarnii, Roxolanii și Sarmații care erau sătui de atâta pace acceptau. Asta este o aberație nici decum poate să fi fost așa).



Mergem mai departe cu această istorie nescrisă.

Decebal și Roxolanii ( conduși de cine? nici un rege roxolan? sau erau așa o gașcă de Roxolani care s-au dus cu Decebal să atace un imperiu) au trecut Dunărea înghețată ( unde sunt Bastarnii? au acceptat? nu au acceptat? și Sarmații? sau pierdut prin rândurile nescrise?) dar în mai multe locuri se rupe gheața sub greutatea razboinicilor ( câți au trecut? câți războinici au murit? câți au rămas pe malul celălalt? au trecut toți? dacă nu, ăștia care n-au trecut unde sunt in poveste? sau întors la casele lor? ), oricum cei ajunși în Moesia (înghețați, uzi și morți de frig) au avut și câteva succese inițiale, dar guvernatorul Moesiei a reușit să-i țină la distanță (la distanță unde ? trecând Dunărea erau deja în Moesia) 

Și Traian?

Traian ( care se întorcea în Italia, era campat la Tapae) acum este în munții Orăștiei pe drumul spre Sarmizegetusa și începe să se deplaseze spre Dunăre, operațiune care reușește rapid grație drumurile (care drumuri? nu le-au construit ei după aceea?) și flotei ( Dunărea nu era înghețată?)

Și acum finalul:


Din păcate, știm foarte puțin despre aceste ciocniri de iarnă ( de fapt nu se știe chiar nimic, nici măcar câți soldați) dar se știu liniile esențiale.
Și după ce se zice că nu se știe nimic, totuși se știe cu siguranță că o primă ciocnire victorioasă probabil împotriva Roxolanilor ( dar nu erau cu Decebal) a avut loc în localitatea care ulterior a devenit orașul Nicopolis ad Istrum- construit de Traian tocmai pentru a comemora victoria, după cum sugerează și numele. ( Cât a ținut bătălia? Unde era Decebal? De ce Roxolanii au atacat un imperiu? Bastarnii e Sarmații unde sunt? Etc...)

Bătălia majoră împotriva lui Decebal are loc însă în Dobrogea lângă Adamclisi ( cum a ajuns Decebal da Nicopolis a Adamclisi prin teritoriul inamic? avea cal cu aripi? Cu Dunărea înghețată tun vă dați seama ce ger și ce nămeți erau, dar Decebal a traversat tot sudul Bulgariei în teritoriu necunoscut și inamic, și sa dus la Adamclisi să facă ce? Să-l aștepte pe Traian? Fiind deja zona imperiului cum putea să stea Decebal cu trupe cu tot să îl aștepte pe Traian fără să fie atacat de trupele imperiale?)
Ciocnirea care are loc aici este dură și cu pierderi uriașe din ambele părți, ca la Tapae (despre care nu se știe câte pierderi) , și la fel și în această bătălie , victoria vine în sfârșit la romani.

În primăvara, Traian își va continua marșul spre Sarmizegetusa Regia, iar Decebal va fi nevoit să ceară un armistițiu.

Despre această poveste de adormit românii sau istorie, numiți-o cum vreți, este scris în singurele documente disponibile "panourile după columnă" .
Scuzați, și Casio Dio a scris despre aceste bătălii în cartea LXIII, VIII: "Din aceste motive, teama lui Decebal de el (de Traian) nu era justificată. În timp ce Traian în timpul expediției împotriva dacilor sosise lângă Tapae, unde campaseră dacii... " și continuă cu o glumă despre dacul care a venit cu o ciupercă uriașã pe care erau scrise cererile lui Decebal. 
            












 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Care ar fi semnificația a patru statui de daci prizonieri, statui care nu sunt antice ci construite prin 1834, în centrul Romei?

Bătălia de la Posada